Verbod op alle arbeidsmigranten is onnodig en disproportioneel

Algemeen • 03 september 2024 Nieuwsbericht

Minister Van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) verkent de mogelijkheden voor een verbod op het inlenen van arbeidskrachten op sectorniveau. Dit voornemen is opgenomen in een brief die hij op 2 september aan de Tweede Kamer stuurde. Het is bekend dat er misstanden met arbeidsmigranten voorkomen bij malafide uitzendbureaus. Daarom werkt de vleessector hard om deze misstanden ook in haar sector gericht aan te pakken. Een algemeen uitzendverbod is voor de vleessector onnodig en zou een disproportionele maatregel zijn.

De brancheorganisaties COV, Nepluvi, ABU en NBBU hebben verschillende acties ingezet om misstanden uit te bannen. Bovenop de wetgeving hebben de sectorpartijen private certificering voor arbeidsbureaus ingezet, onder andere via de Stichting Normering Arbeid en de Stichting Normering Flexwonen. In samenwerking met de minister wordt nu ook gewerkt aan strengere handhaving, nieuwe cao-afspraken, de oprichting van een meldpunt en checklists voor uitzendbureaus. Ook is een publiek-private taskforce gestart om de informatie-uitwisseling tussen overheid, private kwaliteitssystemen en brancheorganisaties te verbeteren, zodat misstanden eerder opgemerkt en beter aangepakt kunnen worden.

Er wordt gewerkt aan het inzetten van het bestaande onafhankelijke platform Workinnl als meldpunt voor misstanden, ondersteund door de WIN-informatiepunten in de regio’s. En COV is groot voorstander van het zo snel mogelijk inwerking treden van de Wet Toelatingsstelsel Uitzendbureaus (TTA), waarin een toelatingsstelsel voor uitzendbureaus geregeld wordt.

Misstanden bij malafide uitzendbureaus komen in verschillende sectoren voor. Een specifieke uitdaging voor de vleessector is dat ook uitzendkrachten onder de cao voor de vleessector vallen. Die cao biedt uitzendkrachten meer bescherming en rechten dan de uitzend-cao. Wanneer internationale medewerkers echter zonder enige kennisgeving plotseling niet meer komen opdagen, moeten de werkgevers vanwege deze cao wel het loon blijven doorbetalen. De enige manier om het dienstverband dan te beëindigen is ontslag ‘op staande voet’. Daarbij mag echter geen misbruik gemaakt worden van de ruimte die de wet biedt om verrekeningen of boetes op te leggen. De COV wil dat misbruik graag aanpakken, maar de Nederlandse Arbeidsinspectie verstrekt helaas geen nadere informatie over haar lopende onderzoek over dit onderwerp. Dit belemmert COV in haar mogelijkheden om gericht actie te ondernemen.

Als COV blijven we in nauw overleg met onze leden en hun uitzendbureaus om misstanden aan te pakken en te voorkomen. We staan open voor verdere verbetering, maar daarvoor is ook inzet en samenwerking vanuit de overheid en Rijkinspecties nodig. Samen willen we goed zorgen voor de internationale medewerkers die zo’n belangrijke rol spelen in de voedselvoorziening voor Nederland en Europa.

 
« Terug naar overzicht