BSE in Nederland

Algemeen • 13 februari 2023 Nieuwsbericht

Bij een reguliere controle in Nederland is begin februari 2023 bij één rund BSE geconstateerd. Ook wel ‘gekkekoeienziekte’ genoemd. Het betreft een geïsoleerd geval van de zogeheten ‘atypische’ variant van BSE. De atypische variant kan in zeldzame gevallen spontaan ontstaan bij een koe op oudere leeftijd; een soort ‘ouderdoms-BSE’. Deze vorm is ongevaarlijk voor mensen. De koe heeft de ziekte spontaan gekregen, vermoedelijk door een afwijkende vouwing van een prioneiwit. De oorzaak van de atypische variant ligt dus niet in veevoer*.

Geen gevaar volksgezondheid
Het ministerie van Landbouw (LNV) heeft verklaard dat het dier niet in productie is genomen en dat er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid is. De constatering toont aan dat de voedselveiligheidscontroles in Nederland goed werkt. De voedselveiligheidssurveillance is onderdeel van de goede borging van de veiligheid van Nederlands rundvlees.

Cijfers Nederland
In Nederland zijn tussen 1997 en 2010 van de klassieke variant 88 gevallen gevonden. (Bron: WUR)

Daarop volgde een Europees verbod op het gebruik van diermeel in voer voor runderen. In 2010 en 2011 zijn in Nederland nog drie gevallen vastgesteld bij zeer oude koeien, geboren voor van het totaalverbod kwam op het gebruik van diermeel. Eén van de drie gevallen betrof ‘atypische BSE.
De 12 jaar daarna is BSE niet meer aangetroffen, tot een besmetting met (voor de mens ongevaarlijke) atypische BSE begin 2023.

* De vorm van BSE die ontstaat door hergebruik van dierlijke eiwitten in diervoer noemen we klassieke BSE. Het is de variant die in 1986 voor het eerst gevonden werd in Groot-Brittannië.

Meer informatie
https://www.vlees.nl/themas/diergezondheid/runderen/bse/

 
« Terug naar overzicht